برنامه ریزی تشریحی یا تستی؟

امروزه اولین سوالی که در ساختار برنامه ریزی مطالعاتی هر دانش آموزی پیش می آید، این است که برنامه ریزی را براساس تشریحی یا همان امتحان های نهایی چیدمان کنند یا براساس تستی!
این موضوع سردرگمی بسیاری برای دانش آموزان ایجاد کرده است که بطوری که از هر ده دانش آموز، ۶ نفر از آنها نمی دانند بر کدام یکی از تشریحی یا تستی انتخاب کنند و چیدمان برنامه برایشان بسیار دشوار است.

در این مقاله قصد داریم تمام مزایا و معایب برنامه ریزی تشریحی یا تستی را برایتان بررسی کنیم و بهترین نوع برنامه ریزی را به شما مخاطبین سایت بیستصد ارائه دهیم پس با همان با آخر مقاله همراه باشید و نظراتان را در انتهای مقاله درمیان بگذارید.

ساختار کنکور جدید

در کنکور های جدید، فاز تستی به نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده ولی بار روانی امتحانات نهایی و ترمیم معدل فشار های زیادی را به دانش آموزان متحمل کرده است. در کنکور ۱۴۰۳، ۵۰ درصد تراز سوابق تحصیلی دانش آموزان بر اساس امتحانات نهایی و ۵۰ درصد براساس تست زنی در سرجلسه کنکور تعیین شده است. در کنکور ۱۴۰۴ نیز تاثیر، ۶۰ درصد تراز سوابق تحصیلی از دو سال یازدهم و دوازدهم براساس امتحانات نهایی خرداد ماه و ۴۰ درصد از کنکور سراسری اردیبهشت یا تیر ماه، تعیین کننده سرنوشت دانش آموزان در سال ۱۴۰۴ است.

تفاوت مطالعه تشریحی و تستی؟

از زمانی که شما مطالعه کردن در دبستان آموختید ساختار به صورت یکپارچه تشریحی بوده است. زمانی که وارد متوسطه دوم شدید به شما گفتند که کنکوری تستی است و شالوده فکری شما از همین زمان این سوالات را به وجود آورده که مطالعه تستی چطور است؟ آیا تکنیک خاصی وجود دارد که در تست زنی به ما کمک کند؟
چالش جدید باعث شده است سوالاتی از این قبیل در ذهن شما شکل بگیرد که هنوز پاسخ دقیقی برایشان ندارید. اطرافیان گفته اند که تست زنی قلق یا تکنیک های خاصی است که می تواند شما را در بازه زمانی کوتاه به جواب برساند در حالی تشریحی اینطور نیست. با این در جدول فوق تمام تفاوت های مطالعه تشریحی و تستی را برایتان آورده ایم.

تشریحیتستی
زمان برای حل سوالات تعیین کننده نیست.اهمیت بالای زمان در حل سوالات
اهمیت کلیات و یادگیری مفاهیم کافی است.دقت به تک به تک جزئیات، کلمات مهم و کلیدی و قیدها
حفظ کردن از اصلی ترین روش های مطالعه تشریحییادگیری مفهومی و ترکیب تک به تک مطالب برای تسلط بیشتر در مطالعه
هرچه بیشتر بخونی و چند دور کتاب رو تموم کنی بهتر نتیجه میگیریعمده زمان باید صرف تستی زنی شود تا به تسلط دست پیدا کنی.
برای مرور کافی است کتاب درسی رو مطالعه کنی.برای مرور باید تست و آزمون استفاده کنی و نکاتی که فراموش کردی رو دوره کنی
راه حل در کنار جواب آخر نمره دارد.فقط گزینه درست، درصد مثبت دارد.
نمره منفی ندارد.نمره منفی دارد و هر سه سوال غلط یک جواب درست را از بین میبرد.

در امتحانات نمره ۲۰ میگیرم ولی در تستی اصلا تراز خوبی ندارم!؟

این موضوع طبیعی است که شما در فاز تست زنی در ابتدای کار مثل تشریحی موفق نباشید به این دلیل که ساختار و اساس تست زنی با تشریحی متفاوت است و نیاز دارید اصول را برای تست زنی بیاموزید.

در یک آزمون تستی شما با محدودیت زمان و روانشناسی سوال و درک صورت سوال و خواسته طرف هستید و خیلی موارد گزینه های کاملا شبیه هم طرح شده اند که برایتان انتخاب گزینه درست را شک برانگیز می کند و به دلیل ریسکی بودن به دلیل نمره منفی از زدن سوال صرف نظر کرده اید که انتخاب عاقلانه ای نسبت به انتخاب گزینه غلط است. از طرفی دیگر، غلبه استرس و فراموشی نکات سرجلسه آزمون است. در مورد دام های تستی که شما غافل گیر می کند نیز می توان مفصل صحبت کرد. پس میتوان گفت:

تست زنی یک مهارت است مثل تیر اندازی یا رانندگی یا نظیر آن که شما باید اول باید آموزش دقیقی برای آن ببینید و سپس به تمرین زیاد برای تسلط به تیپ های مختلف سوالات در دروس مختلف دست پیدا کنید. علاوه بر این شیوه های مدیریت زمان و تندخوانی سوال و صرفه جویی زمان نیز از مهارت هایی است که در این مسیر باید بیاموزید.

برنامه ریزی تستی یا تشریحی؟

در بالا توضیحات در چهارچوب تفاوت ها تستی و تشریحی را برایتان شرح داده ایم. حال زمان آن رسیده که برنامه ریزی تستی یا تشریحی رو برایتان توضیح دهیم . اولین موضوع این است نمیتوانید فقط یک مورد را برنامه ریزی کنید و از دیگری قافل شوید. بهترین راه حل برنامه ریزی برای هردوی آنهاست . در واقع با یک تیر دو نشان را هدف می گیریم. این تفکر که کل سال تستی بخوانید و نزدیک امتحانات خرداد هُل هُلکی برای امتحانات صرفاً حفظ کنید و برید یک نمره قبولی بگیرید و یا بالعکس بخواهید صرفا تشریحی بخوانید و یکسری از موارد تستی را انتخاب کنید و با در نظر گرفتن بودجه بندی بروید و یک ماه وثت بزارید که بتونید ۱۰ الی ۱۵ درصد از کنکور بدست بیاورید.

اگر برنامه ریزی مناسبی داشته باشید می توانید در کنار شرایط تشریحی، تستی را هم بخوانید ولی چطور؟!

کنکور تستی – تشریحی!

اگر بخواهم دروس کنکور را دسته بندی کنم، به سه دسته : محاسباتی – مفهومی – حفظی می توانم این دسته بندی را انجام دهم.

در برنامه برای دروس محاسباتی: با فرض مثال شما در حال مطالعه درس ریاضی هستید، کافی است زمانی که فرمول ها را مطالعه می کنید و برای تست زنی خود را آماده می کنید، اثبات آن را نیز یاد بگیرید و تمرین های کتاب درسی را برای آن مبحث حل نمایید. سپس به سراغ تست هایی آموزشی رفته و بعد تست های مفهومی و سخت تر را برای تسلط حل کنید و سپس تست زماندار را در اولویت خود قرار دهید. حتما پس از این اعداد و ارقام سوال را تغییر دهید و از خواسته به سمت داده و داده به سمت خواسته بروید تا بتوانید ابعاد دیگر سوال را نیز بررسی نمایید. این کار باعث افزایش سرعت عمل شما در حل سوال می شود.

در برنامه برای دروس مفهومی: با فرض مثال شما در حال مطالعه درس زیست هستید، ابتدا کتاب را به صورت روزنامه وار مطالعه کرده و سپس به شکل های کامل دقت کنید و نکات آن را بررسی نمایید. اگر بیستصدی هستید کافیست به سراغ منابع آموزشی خود رفته و از ویدئو های آموزشی توضیحات اساتید را بدون حتی یک خط خلاصه نویسی یا یادداشت برداری به صورت دقیق گوش دهید و به سراغ مشق شب بروید. اگر بیستصدی نیستید کافیست از هر منابع آموزشی که در اختیار دارید به مطالعه زیست بپردازید و نکات آن را در تست برای خود تکرار کنید.(ما به طور کلی با خلاصه برداری و نکته نویسی مشکل داریم نکنید این کارو مرسی اه!)

در کل تشریحی خواندن از لازمه های مطالعه ی تستی است ولی در مطالعه تستی بررسی مطالب کتاب درسی به صورت جز به جز و دقیق از مهمترین اصول است. به هیچ عنوان از مطالعه کتاب درسی حتی در روش تستی غافل نشوید.

در روند برنامه ریزی حتما موارد زیر را در نظر داشته باشید:

۱) هر فصل را به قطعاتی تقسیم کنید مثلا ( از صفحه ۲۰ تا صفحه ۳۰ ) یا به صورت سرتیتر جدا کنید (جذب مواد در روده تا تنظیم گوارش).

۲) حتما از قانون پومودورو استفاده نمایید.

۳) از روش مرور بالارد در انتهای هر پارت زمانی مطالعه استفاده نمایید.

۴) حتما بعد از مطالعه، تست حل کنید. بدون تست یعنی صرفاً تشریحی!

۵) از روش مرور ابینگهاوس یا شیب فراموشی برای یادآوری و مرور استفاده کنید.

۶) برنامه ریزی خود را هفتگی انجام دهید نه روزانه!

ویژگی های منابع تستی- تشریحی کدامند؟

از لحاظ منابع آموزشی در بازار کنکور بسیار متنوع و گیج کننده هستند و مخاطبین ما همیشه این سوال را از ما می پرسند که ویژگی های بهترین منابع تستی و تشریحی برای امتحانات نهایی و کنکور سراسری چیست؟ چه مواردی را باید در انتخاب بهترین منابع تستی و تشریحی در نظر بگیریم که بتوانید بهترین بازخورد را از آنها دریافت کنیم؟

پاسخ به این سوال آسان است ادامه تمام نکاتی که شما نیاز دارید که بتوانید بهترین منابع تستی و تشریحی را انتخاب کنید برایتان شرح داده ایم:

♦ تایم آموزش کوتاه

مهمترین ترین ویژگی یک منبع آموزشی خوب تستی و تشریحی، آموزش کوتاه است. اگر شما آموزشی داشته باشید که زمان زیادی را برای یادگیری صرف آن بکنید. زمان کوتاه برای تست زنی و تمرین خواهید داشت و این موضوع موجب تسلط شما بر موضوعی که مطالعه کرده اید نمی شود. به همین دلیل شما باید آموزش کوتاه ولی کامل داشته باشید که بتوانید در بازه زمانی کم به مطالب اشراف پیدا کنید.

♦ حجم تست زیاد

در تمام منابع آموزشی سعی بر این بوده که حجم تست مناسبی برای دانش آموزان اختصاص داده شود ولی این موضوع زمان گیر خواهد بود همانطور که به مورد قبلی اشاره شد. نکته قابل توجه این است که شما باید به این منبع تستی پاسخ دهید نه استاد چون استاد مسلط است ولی شما باید نقاظ ضعف و قوت خود را در تست زنی جست و جو کنید به همین دلیل ترجیحاً اصلا از پاسخ نامه و نظیر آن استفاده نکنید.

در مجموعه بیستصد، عنوانی به اسم مشق شب وجود دارد که در آن خط به خط کتاب درسی در دروس زیست شناسی و زمین شناسی به صورت کامل برای دانش آموزان تبدیل به تست شده است. تعداد تست های آن چیزی در حدود ۶۰۰۰ تست در زیست شناسی و ۲۰۰۰ تست در زمین شناسی است. برای دریافت نمونه هایی از این کتاب کافی است پایه تحصیلی و شماره تماس خود را در بخش چت آنلاین سایت قرار دهید تا در اختیارتان قرار دهیم.

♦ آزمون های تعیین سطح انتهای فصل

سعی کنید از محصولی استفاده نمایید که انتهای هر فصل از شما آزمون تعیین سطح مربوط به آن فصل گرفته شود که شما معیار سنجی از وضعیت خود نسبت به فصلی که مطالعه کرده اید داشته باشید. در تمامی محصولات بیستصد از آزمون های مروری و سنجشی استفاده شده تا معیاری بر سنجش آموزشی برای شما عزیزان باشد.

♦ تحلیل و جمع بندی 

اکثرا دانش آموزان فکر می کنند جمع بندی کردن در انتهای مسیر، زمانی که تمام مطالب را خوانده اند انجام می شود. در حالی که این تفکر کاملاً غلط است. شما باید انتهای هر فصل جمع بندی از کل مطالب خوانده شده داشته باشید، تا ذهن نکاتی که در گذشته مطالعه کرده اید را فراموش نکند. جمع بندی انتهای فصل می تواند به شما نقاط ضعف و قوت را نشان دهد که شما در برنامه ریزی بعدی مطالب بتوانید از این نقاط برای تسل بیشتر استفاده نمایید.

اگر این مقاله دوست داشتی برای دوستاتون هم ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید